kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Ponedjeljak, 05 Listopad 2015 14:56

AUDIO: Integralni snimak 29.sjednice Općinskoga vijeća Ljubuški

Autor: Bjanka Medić | Radio Ljubuški Autor: Bjanka Medić | Radio Ljubuški

Danas je u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom održana 29.sjedinica Općinskog vijeća Ljubuški. Iako je za dnevni red sjednice bilo predloženo 18 točaka, točka broj 15 skinuta je s dnevnog reda zbog nepotpune dokumentacije, tako da su vijećnici razmatrali 17 točaka dnevnog reda.

Nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice aktualni sat počeo je bez nazočnosti općinskog načelnika Nevenka Barbarića koji je ispričan zbog odsustva. Vijećnici su stoga u aktualnom satu postavljali pitanja na koja će dobiti odgovore u pisanom obliku, a ona su se odnosila na:pitanje o stanju ugostiteljskih objekata smještenih uz rijeku Trebižat i posljedice zagađenja same rijeke i okoliša ( vijećnik Ivan Kraljević), pitanje peticije građana Ljubuškog o smanjenju cijene vode u Ljubuškom (vijećnik Alen Boras), pitanje deponije na Bučinama i komentar događanja u JP Parkovi Ljubuški ( vijećnik Ivica Bošnjak).

 


Odgovarajući na aktualnom satu predsjednik OV Ljubuški Tihomir Kvesić kazao je kako je peticiju građana primio i da će se pitanje peticije staviti na dnevni red slijedeće sjednice vijeća. Tri točke dnevnog reda odnosile su se na novi prostorni plan općine Ljubuški koji se realizira nakon 25 godina (posljednji je donesen 1989.godine)a odnosi se na razdoblje od 2015.do 2025. godine, prostorni plan koji je pripremao savjet od 17 članova rađen je pune četiri godine, a točke dnevnog reda vezane uz isti obrazlagao je šef Službe za prostorno uređenje Općine Ljubuški i član povjerenstva Gojko Grbavac koji je rekao kako su tijekom rada na novom planu imali oko 90 primjedbi građana i mjesnih zajednica koje se odnose na cca 1200 kat. čestica od kojih su velika većina usvojeni.

 


Vezano uz točke koje se tiču prostornog plana postavljeno je pitanje o peticiji Udruge građana Matinjevac s 250 potpisnika koja se odnosi na razmještaj kolektora (pročišćivača otpadnih voda ) zbog proširenja kapaciteta i dugoročnog planiranja proširenja na cca 20.000 korisnika a zbog loše kvalitete zraka i neugodnih mirisa koje se šire u naseljenom mjestu ( vijećnik Radoslav Radišić). Iako u ovom prostornom planu sada nije uvršteno razmještanje kolektora na novu lokaciju, vjerojatno je da će se to u budućnosti riješiti, a potpisnici peticije će dobiti pismeni odgovor odgovorio je Grbavac.

 

Nakon višemjesečnog rada na Nacrtu Odluke o nazivima i označavanju ulica, trgova, parkova i označavanju objekata kućnim brojevima na području općine Ljubuški koju je dodatno obrazložio predsjednik OV Tihomir Kvesić ujedno i predsjednik Povjerenstva rekavši kako je smanjen broj ulica te su nazivi ulica, trgova i parkova dodijeljeni u naseljima Ljubuški i Pregrađe, te dijelovima mjesta Humac, Mostarska vrata i Hrašljani. Ovu odluku obrazlagao je Ivan Herceg šef Službe za civilnu zaštitu, vatrogastvo i stambeno – komunalne djelatnosti Općine Ljubuški a ista je jednoglasno usvojena, te se stavlja na Javnu prezentaciju i javnu raspravu koje će se održati u vijećnici 12.listopada 2015. s početkom u 12 sati. Nacrt sa novim i starim nazivima bit će dostupan na web stranici općine, holu Gradske vijećnice i nadležnoj službi. Uvidom u nazive ulica primjećujemo kako su kao prijedlozi imena ulica uvršteni i mnogi Ljubušaci poput prof.Milana Čuljka, pjesnika Antuna Mladena Vranješa, novinara Kasima Gujića, narodnog liječnika Sade Sadikovića, slikara Hame Ibrulja, dobrotvorke č.s Konzolate Grgić, doktora Ante Vukšića do Ulice  dobročiniteljica sestre Muriel Geisler i Mary Walsh i drugih.

 

Jednoglasno je usvojena Odluka o pokretanju postupka o dodjeli koncesija za korištenje poljoprivrednog zemljišta na području općine Ljubuški kojim je predviđena koncesija cca 200 hektara zemljišta u 52 čestice na Javni poziv koji je bio otvoren do 18.rujna 2015. Usvojen je i prijedlog Zaključka temeljem izvješća Povjerenstva za praćenje rada koncesionara na podizanju nasada na poljoprivrednom zemljištu iz Ugovora o koncesiji, povjerenstvo je pregledalo 48 koncesija, a raskinut je ugovor sa jednim koncesionarom zbog neizvršenja obveza. Vijećnici su usvojili prijedlog odluke o otpisu duga na ime zateznih kamata po osnovi obveze plaćanja komunalne naknade kojom se rasterećuju obveznici plaćanja komunalne naknade, koja se odnosi na osnovu obračunatih , a nenaplaćenih zateznih kamata, koje se obračunavaju na iznos duga komunalne naknade, pod uvjetom da se u roku koji je propisan u cijelosti uplati glavni dug.

 

Odobrena je prodaja 81 parcele neizgrađenog građevnog zemljišta u vlasništvu općine koja će uskoro biti na licitaciji, od kojih 36 parcela iz prošlog poziva, novih 45 za područja C.Grm, Hardomilje, Hrašljani, Bijača, M.Vrata, Cerno, Zvirići, Proboj,M.Vrata, Stubica, Lisice.

Napomenimo kako su sve točke dnevnog reda jednoglasno usvojene izuzev 16. točke dnevnog reda koja je prošla sa tri suzdržana glasa Prijedlog rješenja o davanju suglasnosti na odluku nadzornog odbora o razrješenju i imenovanju v.d.ravnatelja društva JP Parkovi d.o.o. Ljubuški kojom se razrješuje dužnosti dosadašnji v.d. ravnatelja društva Nikica Vučić, a za vršitelja ravnatelja društva imenuje Vedran Markotić .

 

Vijećnici su, među ostalim dali suglasnost na odluku UV JU KŠC Ljubuški na potpisivanje Ugovora o zakupu nogometnog stadiona Babovac s pratećim objektima,prilaznim putem i infrastrukturom na razdoblje od deset godina sa NK Sloga Ljubuški.

 

Za komentar 29.sjednice ovaj put je bio raspoložen samo predsjednik OV Ljubuški Tihomir Kvesić pa prilažemo njegovu izjavu.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

 


U audio zapisu poslušajte integralni snimak 29.sjednice OV Ljubuški

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Pročitano 1753 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering