kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Srijeda, 14 Listopad 2015 15:04

Lista za dijasporu: Može li Bandić ugroziti HDZ-ovu pobjedu u BiH

Autor: Večernji list Autor: Večernji list

U drugome krugu predsjedničkih izbora u siječnju 2010. Milan Bandić je u dijaspori osvojio 91.841 glas, a njegov protukandidat i kasnije izabrani predsjednik Ivo Josipović 5571. Pet godina kasnije nagovješćuje se mogućnost da bi se Bandić mogao okušati u XI. zbornoj jedinici

, ponajprije u Hercegovini, kako bi došao do jednoga od tri zastupnika koliko ih se ukupno bira izvan zemlje. 'Bandićevi ljudi' u Hercegovini tvrde da se još ne zna hoće li se Milan Bandić 365 - Stranka rada i solidarnosti uistinu upustiti u pokušaj otimanja dijela HDZ-ove utvrde.

 

 

Prema riječima Milana Sitarskog iz Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara, pouzdano je da Bandić ima potencijala ugroziti tradiciju, ali je sada nepoznato hoće li stranka, koja je usredotočena na Zagreb, moći svoj program prilagoditi 'dijaspori'.


– Vidjet ćemo koliko će se posvetiti kampanji u toj izbornoj jedinici. Problem te stranke dijelom je to što je razmjerno nova i što je usredotočena na Zagreb – rekao je Sitarski.

 

Profilirao i podrijetlo

Prema njegovim riječima, Bandić je na izvjestan način i unikat na hrvatskoj sceni jer je i svoje podrijetlo uspio politički profilirati.

 

– Možda bi preambiciozno bilo očekivati da HDZ osvoji manje od 50 posto glasova, ali mislim da ima izgleda ugroziti poziciju HDZ-a u 11. izbornoj jedinici – smatra Sitarski.

 


U HDZ-u BiH Dragana Čovića, koji je najvažniji za birače u BiH koji čine najveću bazu XI. izborne jedinice, ističu da na ovim izborima očekuju uvjerljivu pobjedu sestrinske stranke. U dijaspori se biraju tri zastupnika, a najveći problem za birače s pravom glasa je mali broj biračkih mjesta.

 

Milan Bandić: Na izbore idem pobijediti, a ne sudjelovati

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sinoć je gostovao u Dnevniku Nove TV u kojem je govorio o predstojećim parlamentarnim izborima na koje izlazi sa 12 koalicijskih partnera.

 

Predsjednik stranke Bandić Milan 365 najavio je da će u utorak predstaviti izborni program, kao i čelne ljude s kojima će surađivati. Otkrio je i da je jedan od njegovih glavnih koalicijskih partnera Ljubo Jurčić.

 

Bandić je spomenuo i glavne ciljeve programa s kojim planira pobijediti na izborima, a njegov adut je, kako najavljuje, povećanje plaće od 5-10%. Osim toga Bandić planira i ukinuti suvišna ministarstva kojih će biti ukupno 14.

 

Na pitanje kojoj se vodećoj političkoj opciji namjerava prikloniti Bandić nije htio odgovoriti, no naglasio je da je uvjeren da će i Zoran Milanović i Tomislav Karamarko pregovarati s njegovom strankom.

 

Za svoju stranku Bandić kaže kako je to "jedina stranka koja će predstaviti program solidarnosti, ljude i rokove".

 

– Ja idem pobijediti na izbore, ne idem sudjelovati – kazao je Bandić. Na upit hoće li mu građani Zagreba zamjeriti jer odlazi s gradonačelničke funkcije, Bandić je kazao da neće jer je "gradonačelnik Zagreba danas, a gradonačelnik Hrvatske sutra".

Pročitano 1410 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering