kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Utorak, 03 Studeni 2015 09:08

Lobirat ću za jednakopravnost Hrvata u BiH

Piše: Marija Medić Bošnjak | Večernji list Piše: Marija Medić Bošnjak | Večernji list Foto: jabuka.tv

Načelnik općine Ljubuški i kandidat Domoljubne koalicije za Sabor RH Nevenko Barbarić u intervjuu za "Večernji list" govori o tome što za njega znači biti na ovoj listi, te o svemu onome za što će se zalagati ako bude izabran u Sabor RH. Barbarić ističe kako od nove Vlade RH očekuje veće zalaganje

za ustavnopravnu jednakost Hrvata u BiH, te naglašava kako će osobno lobirati kako bi se to ostvarilo. Dotaknuo se i financijskog stanja u općini Ljubuški.

 

Večernji list: Na trećem ste mjestu na listi za 11. izbornu jedinicu Domoljubne koalicije. Što za vas znači biti na ovoj listi, odnosno biti zastupnik u Saboru RH?

- Biti na listi HDZ-a za 11. izbornu jedinicu za mene, prije svega, predstavlja veliku čast, priznanje za dugogodišnji stranački rad, kao i za rad u izvršnoj vlasti. Biti zastupnik u Saboru RH, predstavljati Hrvate BiH i dijasporu za mene je vrhunac političkog djelovanja.

 

Večernji list: Kakva su vaša očekivanja za 11. izbornu jedinicu glede predstojećih izbora?

- Uvjeren sam u apsolutnu pobjedu koalicije okupljene oko HDZ-a. Ova koalicija će, u to sam čvrsto uvjeren, imati tri zastupnika u Saboru Republike Hrvatske.

 

Večernji list: Što očekujete da će se promijeniti u službenoj politici Zagreba, ako na vlast dođe HDZ, prema Hrvatima u BiH u odnosu na sadašnju SDP­-ovu Vladu?

- Naša očekivanja su uistinu velika, prije svega, realizacija statusa stradalnika Domovinskog rata i ukupne braniteljske populacije HVO-a, do različitih drugih oblasti života, kao što su obrazovanje, zdravstvo i drugi problemi koji su ovih godina ostavljani po strani. Također, očekujemo veću potporu u borbi Hrvata u BiH za ustavnopravnu jednakost, na čemu ću i osobno inzistirat ako uđem u Sabor RH.

 

Večernji list: Koliko zastupnici iz dijaspore i BiH u Hrvatskom saboru mogu modelirati zakone, propise i utjecati na povezivanje izvandomovinske Hrvatske? Ako budete izabrani, kako namjeravate zastupati interese Hrvata BiH i dijaspore?

- Mislim da naš smisao djelovanja unutar Sabora RH mora biti usmjeren prema zakonskim riješenjima koja se tiču Hrvata u BiH i dijaspori. Tu moramo inzistirati na donošenju novih, kao i na provođenju postojećih zakonskih rješenja koja će do kraja urediti odnose Republike Hrvatske prema Hrvatima u BiH odnosno u dijaspori. Moje političko djelovanje u potpunosti će biti na tragu politike dviju sestrinskih stranaka, dvaju HDZ-ova, odnosno HNS-a.

 

Večernji list: Što su, po vašem mišljenju, prioriteti?

- Uz političke teme poput branitelja, obrazovanja i svega onoga što Hrvatima BiH i dijaspore osigurava Ustav RH i drugi usvojeni dokumenti, među prioritetima je svakako jačanje gospodarske suradnje koja se mora ogledati u mnogo većim investicijskim ulaganjima hrvatskih gospodarskih subjekata. Potom kvalitetnije povezivanje različitih sredina, prije svega, lokalnih zajednica RH i BiH, što za posljedicu ima obvezu svekolike suradnje, od razmjene iskustava u svim sferama koje su od interesa za naše građane, do zajedničkog pristupa fondovima EU, odnosno sredstvima prekogranične suradnje. Svakako treba raditi i na poticanju jačanja institucionalne suradnje dviju država, npr. u oblasti voda, cesta i sl.

 

Večernji list: Što osobno možete obećati biračima?

- Mogu obećati da ću biti dostupan što se svih mogućih tema tiče, te da ću biti na raspolaganju svim građanima, kao što sam to činio i na poziciji općinskog načelnika.

 

Večernji list: Nedavno su održani unutarstranački izbori i vi ste prvi Ljubušak na čelu ŽO HDZ BiH ZHŽ-a. Kakvo je stanje u stranci i jesu li redovi posloženi?

- HDZ BiH je, po mom dubokom uvjerenju, odlično organizirana stranka, što potvrđuju i rezultati na posljednjim parlamentarnim izborima.

 

Večernji list: Kakvo je financijsko stanje općine Ljubuški?

- Dijelimo sudbinu okruženja i svih razina vlasti u BiH. Dobro funkcioniramo. I ove godine smo na raspolaganju našim građanima što se tiče različitih potreba, iduća će godina biti značajnije financijski popraćena s nekoliko vrlo bitnih projekata.

 

Večernji list: Nakon što je JP Parkovi d.o.o. Ljubuški preuzeo kumunalije, krenulo se s intenzivnijom obnovom vodovodne infrastrukture, održavanjem zelenih površina, te su prvi put iskorišteni turistički potencijali Kravice?

- Sad već možemo reći kako je osnivanje ovog poduzeća bila uistinu neophodna i opravdana odluka. Poduzeće je odlično organizirano i, po svemu sudeći, ovu poslovnu godinu završit će s dobiti. Pokazalo se kako sam svih ovih godina bio u pravu kada sam govorio da je potencijal javnog komunalnog poduzeća da mora imati dobit, a znamo do čega je bilo dovedeno to poduzeće. O razlozima ne bih govorio, u svakom slučaju sam zadovoljan funkcioniranjem JP Parkovi d.o.o., od vodovoda, održavanja grada, načina na koji se riješila naplata parkiranja u Ljubuškom, do upravljanja lokacijom Kravice. Sve pohvale upravi ovog javnog poduzeća.

 

Večernji list: Ove godine aktualna je priča sadnje smilja, neke općine u ZHŽ-u su krenule s raznim vrstama poticaja ljudima koji se žele baviti uzgojem ove biljke. Kakvi su planovi općine Ljubuški po ovom pitanju?

- U Ljubuškom je već zasađeno oko 100 hektara smilja i obavljaju se prve žetve. Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća dana je suglasnost i potpisana su 52 ugovora za davanje zemljišta na koncesiju. Radi se o ukupnoj površini od 290 hektara po vrlo povoljnim uvjetima. Veći dio parcela je već u pripremi za sadnju smilja. Trenutačno je u proceduri još jedan natječaj za oko 60 lokacija, ukupne površine oko 200 hektara.

Dakle Ljubuški bi unutar godinu i pol dana mogao imati oko 450 do 500 hektara zasađenih smiljem, što je, vjerujem, 80 posto površine u cijeloj Hercegovini.

 

Pročitano 1622 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering