kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Subota, 09 Siječanj 2016 10:23

Federalni MUP želi oduzeti ovlasti MUP-u ZH županije

Piše: Marija Medić Bošnjak | vecernji.ba Piše: Marija Medić Bošnjak | vecernji.ba

Odnos Federalnog MUP-a prema Ministarstvu unutarnjih poslova ZHŽ-a, odnosno pokušaj oduzimanja ovlasti županijskim MUP-ovima, bio je jedna od tema jučerašnje sjednice Skupštine ove županije, piše Večernji list BiH. Naime, zastupnik HSP-a BiH Viktor Kvesić se na samom početku sjednice osvrnuo na djelovanje ministra MUP-a ZHŽ

Zdravka Borasa koji se usprotivio namjerama Federalnog MUP-a da oduzme određene ovlasti ovom resoru ZHŽ-a i samim time umanji njegovu važnost u donošenju određenih odluka. Upozorio je na činjenicu da je u ovom, kao i u slučaju  nastavka suđenja generalu Miji Jeliću, vidljivo pomanjkanje javnog interesa, te da bi se ove dvije teme itekako trebale naći u središtu pozornosti među Hrvatima.

 

Ministar Zdravko Boras je potom pobliže objasnio stanje između MUP-a ZHŽ-a i Federalnog MUP-a te istaknuo kako će njegov resor nastojati očuvati svoj dignitet i neće dopustiti da ih se stavi u ulogu pasivnog promatrača dok netko drugi donosi odluke. Nakon ministra Borasa, zastupnik dr. Ivan Landeka (HDZ BiH) uputio je primjedbu na drugu točku dnevnog reda, odnosno na zastupnička pitanja, primjedbe i prijedloge. Njegovo izlaganje odnosilo se na izražavanje želje za boljom komunikacijom između zastupnika i pojedinih ministara kad su u pitanju potrebe građana. Kada je riječ o zakonskim rješenjima, zastupnici su na jučerašnjoj sjednici usvojili prijedlog Zakona o trgovini u ZHŽ.

 

Usvajanju je prethodilo obraćanje ministra gospodarstva ZHŽ-a Darija Sesara koji je govorio o prijedlogu Zakona o trgovini u ZHŽ, a njegov pomoćnik Jozo Galić je  opširnije  informirao zastupnike što ovaj prijedlog Zakona o trgovini znači za stanovništvo ove županije, te koje su njegove prednosti, piše Večernji list BiH. Tako je usvajanjem spomenutog zakona svatko tko planira otvoriti ili zatvoriti trgovačku radnju u ZHŽ-u od sada dužan dostaviti dokaze da nema neizmirenih obveza prema javnim prihodima. Jedan od razloga za donošenje novog zakona je činjenica da važećim federalnim Zakonom o unutarnjoj trgovini to nije predviđeno ni prilikom otvaranja ni prilikom zatvaranja trgovačkih radnji, što je dovodilo do različite primjene zakona u općinskim službama za gospodarstvo u ZHŽ. Također, novim županijskim zakonom riješene su nelogičnosti kada su u pitanju novčane kazne. Skupština je usvojila i prijedlog  zakona o izmjenama Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom, prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o sudskim pristojbama, kao i nacrt zakona o prestanku važenja Zakona o prostornom uređenju.

 

Pročitano 1465 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering