kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Nedjelja, 22 Svibanj 2016 18:03

Samo zahod istinu zna: Pranić: Uhvatio me za vrat; Primorac: Nisam ga ni taknuo

Autor: Stanislav Soldo | Slobodna Dalmacija Autor: Stanislav Soldo | Slobodna Dalmacija

Pred lokalne izbore, treće u tri godine, zakazane za početak lipnja, u Vrgorcu vrije. Glavni rivali su Nezavisna lista mladih koju podržava Most, te, s druge strane, HDZ. Za razliku od državne vlasti, koju ove dvije suprotstavljene političke opcije kako-tako obnašaju

, u Vrgorcu se pred ove izvanredne izbore vodi rovovska bitka za svaki glas. HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu je doktorica Nada Jelavić, dok Nezavisna lista, odnosno Most idu s novim-starim kandidatom, Antom Pranićem. Tu je još i SDP-ovac Rade Bobanac, ali bolji poznavatelji političkih prilika njemu daju malu šansu.

 

Osim što su vrgorački izbori postali dnevnopolitička tema, posljednjih dana su počeli puniti i stupce crne kronike, i to zbog navodne tučnjave Mate Primorca, dopisnika Slobodne Dalmacije i Ante Pranića, gradonačelničkog kandidata Nezavisne liste mladih (Mosta) u zahodu jednog vrgoračkog kafića.

 

O svemu je progovorio i potpredsjednik Vlade Božo Petrov na svom Facebook profilu. Obznanio je da je u Vrgorcu na čelnika Nezavisne liste mladih, Antu Pranića, u zahodu lokalnog kafića grubo nasrnuo i fizički ga ozlijedio brat čelnika vrgoračkog HDZ-a Mate Primorac, ujedno i novinar Slobodne Dalmacije.

 

'Most poručuje njemu, a i svima drugima koji će u budućnosti pokušati silom ili na druge nedopustive načine vršiti pritisak na članove Mosta ili nezavisnih lista koje uživaju našu potporu, da batina ima dva kraja. Ali na onom našem kraju ne kriju se udarci pepeljarom, gušenja ili gaženja automobilom, ovo su sve redom nabrojani istiniti događaji, na našem se kraju batine krije predana borba do zadnjeg atoma snage, za bolju Hrvatsku i za čiste račune u našim sredinama. Ideju Mosta nećete spriječiti nikakvom silom, samo ćete na njoj polomiti zube', rezolutan je Petrov.

 

- Da se napad na mene dogodio, svjedoči liječnički nalaz iz hitne medicinske pomoći u Vrgorcu, gdje se jasno kaže da se radi o površinskoj ozljedi vrata na kojoj se jasno vide otisci prstiju - kazao je Ante Pranić, naglašavajući da će se podvrgnuti detektoru laži ako bude potrebno.

 

Međutim, druga strana, Mate Primorac, ima svoju priču te tvrdi kako nikakva kontakta između njega i Ante Pranića nije bilo te da je protiv Pranića spreman podnijeti kaznenu prijavu zbog davanja lažnog iskaza.

 

- Ako ima svjedoke napada neka ih dovede - kazao je Primorac, naglašavajući da je zbog Pranićevih laži i prljavih igara morao zatražiti liječničku pomoć zbog ubrzanog rada srca i uznemirenosti.

 

Kaže da su ga Ante Pranić i njegov otac uzeli na zub jer je otkrio da stariji Pranić, inače dugogodišnji predsjednik vrgoračkog SDP-a polaže pravo na više od četrdeset tisuća metara četvornih zemljišta u poslovnoj zoni Ravča nedaleko do Vrgorca, u vrijednosti 582.210 kuna.

 

- Sve što Primorac iznosi o gospodarskoj zoni Ravča je neistinito. Zemlja u Ravči je naša didovina stara više od tristo godina i nismo mogli utjecati na to gdje će biti zona. Moj otac nije kupio niti milimetar te zemlje - kazao je Pranić.

 

- Uključivanje mog brata u ovu priču, koji je na listi HDZ-a za Gradsko vijeće, dokaz je kako je cijela priča pored osobnog obračuna i politički motivirana, jer se želi profitirati glumeći žrtvu napada uoči predstojećih lokalnih izbora - dodaje Primorac.

 

- Hajku na mene su pokrenuli smišljeno i očito, kako bi na tome profitirali pojedinci i Nezavisna lista mladih (Most) uoči predstojećih izbora - zaključio je Mate Primorac u svom pisanom priopćenju poslanom javnosti.

 


Grmoja: Ne mogu nas zaplašiti

Fizički napad na Antu Pranića u Vrgorcu pokazuje samo nemoć i nedostatak argumenata. Dodatnu nervozu kod njih izaziva i odustajanje njihovog kandidata Rudolfa Grljušića. Vrgorački HDZ očito nema niti program niti viziju Vrgorca s kojom može konkurirati Nezavisnoj listi mladih. Bilo bi dobro da svoj entuzijazam usmjere u tom pravcu, a ne u pravcu birtijaškog nasilja. Do sada su već trebali naučiti da se nezavisne liste i Most ne može zaplašiti niti pokolebati da činimo dobro za svoje sredine i za Hrvatsku, kazao je Nikola Grmoja.

 


Ivo Bonković, glavni urednik Slobodne Dalmacije: Neprimjeren istup potpredsjednika Vlade

"O navodnom incidentu u kojem su sudjelovali čelnik vrgoračke Nezavisne liste mladih Ante Pranić i dopisnik Slobodne Dalmacije Mate Primorac očekujemo što skorije očitovanje policije koja i obavlja izvide. Kako ne postoje svjedoci navodnog prepucavanja gospodina Pranića i našeg dopisnika, tako držimo potpuno neprimjerenim da se taj događaj, o kojem će na kraju policija reći svoje, koristi u bilo kakve, pa i prizemne političke svrhe i obračune, kao što je to napravio gospodin Božo Petrov.

 

Očekujem od svih, a pogotovo od potpredsjednika hrvatske Vlade, da poštuju institucije ove države, te smatram neprimjerenim da se bez ikakve zadrške i provjere gospodin Petrov obračunava s našim dopisnikom uz poruku kako "batina ima dva kraja", makar se taj drugi kraj "batine" opisivao kao "predana borba do zadnjeg atoma snage".

 

Nadamo se da prijetnje gospodina Petrova ne dijele i njegovi kolege iz hrvatske Vlade jer je riječ o prijetnji, ne samo kolegi Primorcu, nego i novinarima i novinarskoj profesiji u cjelini, o nečem potpuno neprihvatljivom u bilo kojoj ozbiljnoj demokratskoj zemlji" - navodi u svom reagiranju Ivo Bonković, glavni urednik Slobodne Dalmacije

Pročitano 2119 puta




Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering