kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Ponedjeljak, 20 Lipanj 2016 23:34

Bh. porodilje financirat će se iz posebnih Fondova i neće pripadati socijalnoj kategoriji

Autor: klix.ba Autor: klix.ba

Na zajedničkoj sjednici Komisije za jednakopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova PDPSBiH izneseni su zaključci

da se porodilje u narednom periodu trebaju financirati iz posebnih Fondova i da ne trebaju pripadati socijalnoj kategoriji.

Mirsad Isaković, predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova PDPSBiH istaknuo je da se obje Komisije bave problemima porodiljskih naknada od 2012. godine.

 

"Obaveze prema porodiljama se moraju poštovati, a suglasnost smo dali potpisivanjem raznih konvencija, prije svega Konvencije Evropske unije, a dio se nalazi i u Ustavu BiH. Status porodilja u BiH, a posebno u FBiH, je neravnopravan. Imamo situaciju potpune disperzije naknada, što porodilje svakako ne zaslužuju. Nastojimo raditi na unapređenju njihovog statusa i treba im pružiti uslugu kakvu zaslužuju", rekao je Isaković.

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova PDPSBiH dodaje kako Komisija nudi konkretna rješenja u smislu osnivanja Fondova iz kojih bi se porodilje financirale. Također, napominje kako im treba ukinuti pripadnost socijalnoj kategoriji.

"Porodilje koje nisu u radnom odnosu posebno trebaju biti članice Fonda, a i dalje imaju pravo odsustva godinu dana, iako to poslodavci ne poštuju u mjeri u kojoj bi trebali“, istaknuo je Isaković.

 

Jasna Duraković, predsjedavajuća Komisije za jednakopravnost spolova PDPFBiH, navela je kako su obje komisije došle do konkretnih zaključaka koji će biti prezentirati u okviru dokumenta ministarstva za rad i socijalnu politiku.

"Nadamo se da smo zajedničkim radom i trudom uspjeli na neki način pomoći i olakšati porodiljama u FBiH, a prijedlog bi trebao biti implementiran u Nacrt zakona o pravima porodica s djecom. Potrebno je reintegrirati njihova prava iz oblasti radnih odnosa, a dio sredstava treba crpiti iz Zdravstvenog osiguranja koje sve žene plaćaju", izjavila je Duraković.

 

Također je podržala ideju da im treba biti ukinuta pripadnost socijalnoj kategoriji, a na taj način bi se stvorila olakšica federalnom budžetu i smanjila diskriminacija.

Pročitano 1237 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering