kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Petak, 05 Kolovoz 2016 14:03

Novac iz Švedske za vodoopskrbu, a u Švedsku treba izvoziti - smilje!

Autor: Večernji list Autor: Večernji list

U Širokom Brijegu upriličen je prijam za veleposlanicu BiH u Švedskoj (Stockholm) Vesnu Ćužić. U svojstvu domaćina veleposlanici Ćužić bili su Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, Nevenko Barbarić, načelnik općine Ljubuški, Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ), i Predrag Kožul,

zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. U razgovoru su se izdvojile dvije teme zanimljive za ZHŽ.

 

Sredstva za projekte

 

- U Švedskoj sam se upoznala s radom jedne organizacije koja financira projekte iz područja vodoopskrbe i zaštite voda. Riječ je o jednom velikom sustavu na svjetskoj razini, koji je podijeljen po regijama, u kojem samo pravne osobe mogu biti članice, od nevladinih organizacija, preko lokalnih zajednica, pa sve do cijelih regija. Zanimalo me je kako doći do sredstava za naše projekte, odnosno kako kontinuirano dobivati informacije o stanju projekata koji su pripremljeni, kako bih te projekte mogla u Švedskoj predstaviti i kandidirati. U kontaktu sam s osobom koja je u toj organizaciji zadužena za Mediteransku regiju. U švedskim gospodarskim komorama upoznala sam se sa situacijom vezanom uz smilje i saznala sam kako Šveđani smilje, odnosno ulje, uvoze iz Turske. Smatram kako bi bilo korisno napraviti prezentaciju u Švedskoj, predstaviti našu proizvodnju smilja i ulja. U Hercegovini je proizvodnja smilja naglo porasla, ima i dosta uljara, ali nije na zadovoljavajući način riješeno pitanje plasmana. Potreban bi mi bio kontakt kako bih u svakom trenutku mogla dobiti određene informacije s kojima bih mogla stupiti u razgovore ili pregovore s potencijalnim partnerima u Švedskoj. Dobro bi bilo da pregled stanja dobijem do kraja rujna, kazala je veleposlanica Ćužić.

 

Prikaz trenutačnog stanja

 

Domaćini su pozdravili nastojanja veleposlanice Ćužić da na ovakav način poveže Švedsku i Hercegovinu. Nevenko Barbarić je kazao: - Možda bi bilo najbolje da naše tri općine i grad Široki Brijeg naprave prikaz trenutačnog stanja u obje navedene oblasti, da se napravi objedinjena informacija koju bi veleposlanica Ćužić koristila u kontaktima i razgovorima. Možemo dostaviti precizne podatke kolike su površine zasađene smiljem, koliki su godišnji prinosi te koliko imamo uljara za preradu. U cijelu priču možemo uvesti i naše najveće proizvođače kako bi oni osobno ostvarili kontakte. Kad bismo otkrili novo tržište na sjeveru Europe, uvjeren sam da bi se površine zasađene smiljem u ZHŽ-u za kratko vrijeme udvostručile. Zdenko Ćosić predložio je da se u dogovoru s proizvođačima smilja izradi promotivni film koji bi veleposlanica mogla distribuirati potencijalnim partnerima u Švedskoj, a Predrag Kožul je naglasio:

- Mislim kako je vrijeme da se naša županija preko Ministarstva gospodarstva uključi u taj proces kako bismo dodatno pomogli našim proizvođačima i olakšali im sigurniji plasman.

Miro Kraljević sugerirao je veleposlanici Ćužić kako bi bilo dobro da organizira prezentacije i ovdje za proizvođače smilja i za potencijalne partnere u Švedskoj.

Pročitano 1635 puta




Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering