kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Četvrtak, 22 Rujan 2016 13:56

Ljubuški kakav bi voljeli još više

Autor: hss-bih.ba Autor: hss-bih.ba

Naš izvor i naše ušće. Nemamo pravo mirno gledati kako pati! HSS BiH je čvrsto uvjeren da se ova patnja može okončati. Vjerujemo da se poštenim radom, odnosom i ljubavlju može pokrenuti naš uspavani grad i okolna mjesta koje toliko volimo i u koje se kunemo.

Smjernice našeg viđenja vedrije budućnosti općine možete vidjeti u programu kojeg predstavljamo i za kojeg ćemo se boriti bez kompromisa.

 

Uprava

 

− Transparentna, dostupna, disciplinirana i učinkovita uprava kao nužan temelj svim pozitivnim promjenama.

− Moratorij na zapošljavanje novih djelatnika u svim općinskim službama, javnim poduzećima (ponajprije Parkovi) i institucijama koje su potpuno ili djelomično subvencionirane iz proračuna dok se ne donese i provede detaljna sistematizacija radnih mjesta.

− Moderna i transparentna općinska web-stranica ODMAH nakon izbora. Prema uzoru na stranice u okruženju na kojima se mogu naći SVI podatci potrebni građanima. U kasnijoj fazi išlo bi se na jedinstven pristup i originalnu stranicu, ali trenutačno je stanje vrlo loše da se mora raditi na principu kopije dobrog primjera kako bi se izbjegla nepotrebna odugovlačenja.
Poljoprivreda

− Brendiranje ljubuškoga mladog krumpira.

− Razvoj projekata koji će rezultirati većim otkupnim cijenama mladog krumpira.
1. Pogon za pakiranje u manju ambalažu − vrećice 2 – 3 kg, brendiranje i promoviranje na domaćem tržištu i susjednim tržištima.

2. Poboljšanja tehnologije obrade i testiranje uzgojnih rezultata u različitim vremenskim razmacima koji bi rezultirali produžetkom sezone mladog krumpira.

− Izrada registra malih uzgajivača smilja, s površinama do 1 ha. Udruživanje malih proizvođača u zadruge, zajednički nastup prema dobavljačima i kupcima. Potpora općinskih službi vezano za papirologiju i subvencije analitičkih naknada. To su mjere koje mogu poduprijeti male proizvođače da krenu u nova ulaganja.

− Poljski putevi i vodonatapni kanali kao apsolutni prioritet. Ulaganja koja su se do sada provodila moraju se intenzivirati i povećati.

− Snažna potpora plasteničkoj proizvodnji vezano za poticaj gradnje plastenika, edukacije i organiziranja zajedničkog nastupa kod dobavljača i kupaca.

− Aktivacija južnih obronaka brda od Studenaca do Klobuka kao zasebnoga agroturističkog potencijala.

− Pokretanje pripremnih aktivnosti za proces komasacije poljoprivrednog zemljišta.


Gospodarstvo

 

− Maksimalno pojednostavnjivanje i skraćivanje birokratskih procesa registracije pravnog lica za obrtnika/poduzetnika.

− Organiziranje tematskih višednevnih seminara za pojedine potencijalne djelatnosti, primjerice, kozmetičku industriju, craft pivarstvo, proizvodnju džemova i sokova itd. Općina bi na temelju natječaja birala određene projekte koje snažno podupire bespovratnim sredstvima.

− Izrada stručne analize dosadašnje neuspješne aktivacije poslovne zone Zvirići i gospodarske zone Cerno i revizija (analiza) nerealiziranih koncesija. Izrada strategije privlačenja ulagača na osnovi urađenih analiza.

− Dugoročno kreiranje imidža sredine pogodne za ulaganje.

Turizam

− Revitalizacija poljoprivrednog sajma u Vitini.

− Organiziranje sezonskih gastrokulturnih tematskih manifestacija.

− Nastavak aktivnosti na uređenju i promociji Kravice i Koćuše.

− Promoviranje gastro i sportsko-rekreacijske ponude na rijeci Mlade/Trebižat, osobito ljeti.

− Nastavak aktivnosti na obnovi staroga grada i njegovo brendiranje.

− Dugoročno povećanje broja smještajnih kapaciteta razvojem ruralnog turizma.

 

Djeca i obitelj

 

− Dar Općine u iznosu od 1000 KM za svako novorođeno dijete − kao zahvala roditeljima za najveću vrijednost koju zajednica može dobiti, osobito u trenutku kada je iseljavanje svakodnevica, kada nam odlaze cijele obitelji i sve je manje učenika u školama.

− Smanjivanje cijena gradskog vrtića. Ili, ukidanje subvencije iz proračuna. Trenutačne cijene jednake su ili veće s obzirom na cijene u privatnim vrtićima koji posluju pozitivno a da nemaju općinsku pomoć.

− Besplatan prijevoz učenika osnovnih škola.

 

Kultura i sport

 

− Izrada kalendara društveno-kulturnih manifestacija na općinskoj razini. Mišljenja smo da su dosadašnje uobičajene aktivnosti tijekom godine nedovoljne kako bi se društveni život mogao smatrati zadovoljavajućim.

− Aktivnija i otvorenija suradnja s udrugama koje su do sada dale znatan doprinos društvenom životu Općine (Duga i Agape).

− Amaterski sport nije subvencioniran i djeca plaćaju pune članarine, što i nisu zanemarivi iznosi za obiteljski budžet. Uz malo dobre volje vrlo je jednostavno organizirati besplatne sportske aktivnosti za djecu sve dobi pod pokroviteljstvom Općine, tj. Kulturno-sportskog centra.

 

Briga o zdravlju stanovništva

 

− Uvođenje sistematskih pregleda učenika osnovnih škola svake druge godine.

− Projekti prevencije visokog tlaka, dijabetesa i malignih bolesti s naglaskom na ruralne sredine.

 

Zaštita okoliša

 

− Projekti zbrinjavanja opasnog otpada, ponajprije akcije prikupljanja lijekova s istekom roka trajanja i njihovo propisno zbrinjavanje.

− Promicanje kulture zaštite okoliša kroz različite projekte i aktivnosti čiji su nositelji općinske službe.

”Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene,
Zaorit ću ko grom:
O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene,
To moj je, moj je dom!”

Pročitano 1036 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering