kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Ponedjeljak, 28 Studeni 2016 10:03

MUP ZHŽ-a uštedio više od milijun KM

Autor: Marija Medić Bošnjak | Večernji list Autor: Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Ministarstvo unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije na čelu s ministrom Zdravkom Borasom u nešto manje od dvije godine uspjelo je napraviti uštede veće od milijun konvertibilnih maraka, piše Večernji list BiH.

Prema informacijama iz MUP-a ZHŽ-a, u spomenutom razdoblju napravljena je značajna racionalizacija troškova preko javnih i transparentnih natječaja za nabavu materijala i usluga, kao i izvođenje radova. Racionalizaciji potrošnje doprinijelo je i uvođenje dodatnih kontrola i reda u svaki odjel ovoga ministarstva.

 

ljportal.com - Ljubuški Portal

 

Nabava opreme

 

“Uštede su vidljive, među ostalim, kroz bolju racionalizaciju i veću kontrolu potrošnje izdataka za prijevoz i gorivo, zatim kroz primjenjivanje dostupnih povoljnijih paketa usluga na tržištu za telefonske usluge i internet, kao i bolju organizaciju rada i smanjenje prekovremenih sati, što je dovelo do manjih izdataka za plaće”, navodi se iz MUP-a ZH županije. Tako je MUP za materijalne troškove, od planiranih 1,192.500 KM, u ovoj godini utrošio 1,020.541,31 KM, za kapitalne izdatke proračunom ZHŽ-a za ovu godinu planirano je 375.000 KM, a utrošene su 132.691, 73 KM. Kada je riječ o izdacima za plaće i naknade djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova za prvih devet mjeseci ove godine, planirano je 7,767.749,94 KM, a utrošena je 7,028.098,41 KM te je tako samo na ovoj stavci ušteđeno gotovo 740.000 KM. Zanimljivo je da su, uz uštede, napravljeni brojni napreci u radu ovog ministarstva, od izrade novog pravilnika o unutarnjem ustroju, nabave opreme (policijskih odora, vozila, mobilnoga radara, računala), do obuke i školovanja novih kadrova. Sve ovo omogućava bolje funkcioniranje Ministarstva i veću sigurnost građana. Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova u posljednje dvije godine raspisalo je dva javna oglasa za prijem kandidata za pohađanje temeljne policijske obuke. Prvi natječaj koji je raspisan 2015. zanovio je MUP ZHŽ-a s 30 policajaca i 6 mlađih inspektora. U tijeku je još jedan natječaj po čijem će završetku MUP ZHŽ-a dobiti još 25 novih policajaca i pet mlađih inspektora, čime će se riješiti problem nedostatka policijskih službenika koji je zatekao novo vodstvo MUP-a ZHŽ-a. Odlukom Vlade ZH županije, MUP je dobio na korištenje 15 novih vozila, čime će se poboljšati uvjeti za rad policijskih službenika na terenu. Kada je riječ o opremi, važno je naglasiti kako je MUP ZHŽ-a, u suradnji s ostalim policijskim agencijama unutar BiH, kroz IPA fondove povukao IT opreme u vrijednosti od 30.000 eura, dok je američka organizacija ICITAP u sklopu svojih aktivnosti donirala radioopremu za potrebe policije u ZHŽ-u u vrijednosti od 60.000 KM.

 

ljportal.com - Ljubuški Portal

 

Sustav ‘Renata’

 

Uspostava inteligentnog sustava nadzora prometnica u ZHŽ-u jedan je od iznimno važnih projekata koji je MUP ZHŽ-a implementirao u suradnji s Vladom ZHŽ-a i UNDP-jem. Riječ je o sustavu koji je jedinstven na području BiH i kao takav prvi je implementiran na području ZHŽ-a. Naime, MUP ZHŽ-a je 2014., nakon detaljnih analiza stanja na prometnicama, naručio izradu proaktivnog videoanalitičkog sustava za kontrolu prometnica . “Softver je izradila kompanija IT, odjel iz Mostara, a nazvan je ‘Renata’ (Registar nacionalnih tablica) te je testiran tijekom 2015. na području Ljubuškog”, navode iz MUP-a ZHŽ-a. Riječ je o sustavu koji osigurava povećanje prometne i javne sigurnosti te prometne discipline. “Pravodobnim alarmiranjem i dojavama prometnom policajcu na terenu, preko mobilne aplikacije, omogućeno je proaktivno praćenje incidentnih vozila i osoba u sustavu prometa te mogućnošću jednostavnog isključenja istih. Uz navedeno, sustav omogućuje automatizaciju prekršajnih procedura, naprednu pretragu i filtriranje podataka u bazi te napredni sustav izvještavanja i statističke prikaze. U tom kontekstu su iznimno važni sustavi prepoznavanja registracijskih pločica, koji omogućuju automatizirani nadzor svake registracijske pločice koja prođe kontrolnom točkom, te kroz integraciju s policijskom bazom podataka, omogućuje automatiziranu provjeru prepoznate registracijske pločice u različitim evidencijskim bazama (baza (ne)registriranih vozila, ukradenih vozila, baza vozila s počinjenim prekršajem, baza sumnjivih vozila…). Podaci prikupljeni preko videoanalitičkih kamera također omogućuju kvalitetnu analizu broja vozila u vremenu na predmetnoj cesti koja se nadzire, što je vrlo važno zbog stvarnog uvida u gustoću prometa predmetne dionice”, ističe se iz MUP-a ZHŽ-a. Dodaju kako se softver vrlo brzo pokazao iznimno korisnim. Tražeći mogućnosti proširenja sustava, MUP ZHŽ-a je u suradnji s Vladom ZHŽ-a uspostavio suradnju s UNDP-jem te je nakon prezentacije samog sustava dogovorena izrada projekta koji je nazvan“Mrežni sustav videonadzora i videoanalitički sustav nadzora prometnica u gradovima ZHŽ-a” te je obuhvatio proširenje sustava na područje općina Grude i Posušje. Kroz projekt su definirani opći i specifični ciljevi, kao što su povećanje ukupne sigurnosti na prometnicama na području ZHŽ-a, smanjenje stope kriminaliteta za 10%, smanjenje broja ne registriranih vozila za 15%, povećanje sigurnosti na prometnicama itd. Završetak projekta vrijednog 73.000 KM planiran je za kraj ovog mjeseca, a u skoroj budućnosti planirana je integracija sustava videonadzora grada Široki Brijeg u ovaj sustav.

ljportal.com - Ljubuški Portal

 

Pročitano 1574 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering