kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Utorak, 29 Studeni 2016 23:08

FOTO: Vladimir Šeks večeras promovirao knjige u Ljubuškom

Autor:  LJ::portal Autor: LJ::portal

Knjige Vladimira Šeksa „1991. – moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat 1 i 2“ predstavljene su večeras u Gradskoj vijećnici, a organizatori predstavljanja ove knjige bili su HKD Napredak, podružnica Ljubuški i Općina Ljubuški. Osim samog autora Šeksa, o knjizi su govorili bivši potpredsjednik Vlade i ministar pravosuđa RH

Bosiljko Mišetić, direktor Hrvatskog centra za strategijska istraživanja u Zagrebu Marin Sopta  te profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Ivica Miškulin.


„To su njegova sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat u kojima on kao najbliži suradnik Franje Tuđmana daje okvir borbe za stvaranje Hrvatske države. U drugoj knjizi opisuje agoniju pada Vukovara. To su autorova sjećanja na sudbonosnu i jednu od najznačajnijih godina Hrvatske povijesti“, kazao je, između ostaloga, u svom govoru publicist Marin Sopta, direktor Hrvatskog centra za strategijska istraživanja u Zagrebu.
„Šeks takvom preciznošću iznosi događanja iz samog držanog vrha, na način da ne uljepšava, niti donosi zaključke nego to prepušta čitatelju. Ova knjiga je važna jer će služiti prije svega povjesničarima i znanstvenicima da nitko nikad više neće moći pisati suvremenu Hrvatsku povijest na vjerodostojan i autentičan način, a da se ne koristi podacima iz ove knjige. Zatim, svaki ozbiljan političar ako želi biti Hrvatski političar će morati pročitati ovu knjigu“, rekao je Bosiljko Mišetić, bivši potpredsjednik Vlade i ministar pravosuđa RH.


Recezent knjige Ivica Miškulin s Hrvatskog katoličkog sveučilišta rekao je da je Šeksova knjiga prvorazredni povijesni izvor, da se Šeks nije libio dotaknuti i manje svijetle strane novije hrvatske povijesti. „Radi se o izrazito dokumentarnim memoarima jer je gotovo svaka tvrdnja potkrijepljena izvornim dokumentima i to osnažuje njihovu vrijednost“, kazao je Miškulin.

 

Šeks je na predstavljanju istaknuo kako prva knjiga govori o razdoblju od 1. siječnja 1990. do 13. kolovoza 1991., a druga knjiga govori o razdoblju od 13. kolovoza 1991. do 31. prosinca 1991. „Vrijeme obuhvaćeno u mojim memoarima bilo je ključno za stvaranje i obranu hrvatske države. Tijekom 1991. godine su se zbili svi prijelomni događaji od kojih je ovisilo hoće li Hrvatska podleći velikosrpskoj agresiji ili će uspjeti isplivati. To su neponovljivi događaji“, kazao je Šeks. Također, dotaknuo se i problema s kojima se susreću Hrvati u BiH.

 

Program je vodila Bjanka Medić, a svojim nastupom predstavljanje knjige je uveličala  Katarina Mikulić, učenica 6. razreda Osnovne glazbene škole Ljubuški, u klasi Marije Martinović koja je odsvirala Chopinovu Polonezu u g – molu.

 

Predstavljanju knjige, uz ostale, nazočili su ljubuški načelnik Nevenko Barbarić, predsjednik Općinskog vijeća Tihomir Kvesić, ministar financija ZHŽ-a Toni Kraljević, ministar MUP-a ZHŽ  Zdravko Boras, predsjednik Skupštine ZHŽ-a Ante Mišetić, potpredsjednike Hrvatskog sabora Milijan Brkić te Ivan Šuker.

 

Pročitano 2929 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering