kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Ponedjeljak, 05 Prosinac 2016 21:01

Spajanje općih i lokalnih izbora opravdano i politički i financijski

Autor: Valentina Rupčić | Večernji list Autor: Valentina Rupčić | Večernji list

Lideri stranaka koje čine većinu na razini Bosne i Hercegovine formirali su tim za izradu izmjena izbornog zakonodavstva, a čiji bi rezultat bile korekcije Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na istodobno održavanje lokalnih i općih izbora 2018. godine, piše Večernji list BiH.

Usuglašen stav

Prema navodima “Avaza”, u ovu skupinu od devet članova imenovani su predstavnici Saveza za promjene, SBB-a, SDA i HDZ-a BiH, uglavnom pravni stručnjaci i parlamentarci koji će konačni prijedlog izmijenjenog zakona uputiti u parlamentarnu proceduru. Za sada postoji usuglašen stav da izmjene izbornog zakonodavstva moraju ići u pravcu koji će dovesti do toga da lokalni i opći izbori budu održani 2018. godine. Različiti prijedlozi i dvojbe postoje oko toga trebaju li opći i lokalni izbori biti održani istog dana ili možda istog mjeseca u različitim danima, ali odluka o tomu treba biti donijeta kroz rad spomenute skupine.

 

Najotvoreniji zagovornik spajanja izbora bio je čelnik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović. On je još prije početka predizborne kampanje za ovogodišnje lokalne izbore ukazivao na potrebu spajanja izbora, čime bi se izbjeglo stanje permanentne predizborne kampanje u kojem je nemoguće provoditi bilo kakve ozbiljne reforme.

 

Dodatni sastanci

- Da bi se uopće razgovaralo o tome, treba nam Izborni zakon i ja sam uvjeren da dobar dio onih koji kreiraju politiku u BiH razmišlja o tome da se spoje lokalni i opći izbori i da imamo jedan izborni ciklus u četiri godine. Da bismo do toga došli i kada bi to bilo, iduće godine ili tek za tri godine, moramo prvo imati vrlo jasno izborno zakonodavstvo koje to omogućava i zato sam uvjeren da ćemo mi do kraja ove godine dobiti novi Izborni zakon, izjavio je Čović nekoliko mjeseci pred lokalne izbore.

 

Uz Čovića, ideju o spajanju općih i lokalnih izbora podržali su i drugi lideri vladajuće koalicije na državnoj razini. Politički razlozi jesu dominantni, ali procjene su da bi i organizacijski i financijski spajanje izbora bilo opravdano.

 

Osim ovog pitanja, radna skupina bi trebala ponuditi još neka rješenja koja će pospješiti izborni proces, kao što je uvođenje elektroničkog glasovanja u BiH. Trebale bi biti razmotrene i izmjene zakona koje bi konačno osigurale potpunu popunu Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

 

Skupina za izmjenu izbornog zakonodavstva razmatrat će i pitanje podizanja izbornog cenzusa, koji je sada tri posto, na minimalno pet posto. Prvi sastanak ove skupine navodno će se održati već idućeg tjedna.

Pročitano 665 puta




Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering