kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Utorak, 01 Ožujak 2016 23:17

VIDEO: Kravica među 10 mjesta koja će vam "oteti" srca u BiH, pogledajte ju iz zraka

Autor: LJ::portal Autor: LJ::portal

Blogerica Arijana Kajić u svom najnovijem blogu na stranici Travelettes.net piše o 10 mjesta u BiH koja će vam, kako ona kaže, "oteti" srca. Na prvom mjestu spomenute liste se nalazi Sarajevo, a slijede ga Mostar, Počitelj, Kravica, Jajce, Blagaj, Trebinje , Jablanica, Stolac te Vrelo Bosne na Ilidži.

Inače, Arijana je rođena u Trebinju, a tijekom ratnih godina odselila se u Sydney, da bi se preko 20 godina poslije vratila da ponovo otkrije svoje povijesno nasljeđe te pokaže svim putnicima ljepotu Bosne i Hercegovine.

 

Svake godine oko 200 tisuća turista posjeti prirodni biser smješten u srcu Hercegovine, vodopad Kravica. Najbrojniji turisti su ipak, Česi, Slovaci, Poljaci, Talijani... kao i posjetelji iz država s cijelog prostora nekadašnje bivše Jugoslavije.

 

Vodopad Kravice, najatraktivniji su lokalitet na Trebižatu, tri kilometra nizvodno od Vitaljine, u Studencima blizu Ljubuškoga. Stvoren je radom sedronosne rijeke Trebižat, pa je kao prirodan fenomen pod zaštitom države kao prirodna rijetkost.

 

Visina vodopada kreće se od 26 - 28 metara, s vodenim amfiteatrom ispod vodopada promjera 120 metara.Preko sedronosnog sloja od dna do vrha vodopada izrasla je trava, mahovina i lišajevi. Uz vodopad su nikle konopljika, smokve i topole.

 

Nekada su uz vodopad bili aktivni mnogobrojni mlinovi i stupe za valjanje sukna. Za stvaranje vodopada najznačajniji je bigar, sedra ili travertin. Radi se u vodi istaloženom vapnencu koji se stalno izdiže i podiže sedrene barijere stvarajući tako vodopade, uz Trebižat takve vodopade pravi i Pliva te Krka. Sedra je karakteristična za krške rijeke bogate kalcijevim karbonatom (CaCO3).

 

U videu čiju produkciju potpisuje Heli Film pogledajte kako vodopad Kravice izgleda iz zraka.

 

Predivno, zar ne?

Pročitano 2454 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering