kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Petak, 29 Travanj 2016 09:59

Sve nezdraviji način života može se povezati s vodećim uzrocima smrti

Autor: Marija Medić Bošnjak | vecernji.ba Autor: Marija Medić Bošnjak | vecernji.ba

Stanovnici Zapadnohercegovačke županije liječničku pomoć najviše traže zbog problema s dišnim putovima i srcem. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a, tijekom prošle godine vodeće bolesti u sklopu primarne zdravstvene zaštite u ovoj županiji su bolesti

dišnog sustava, bolesti srca i krvnih žila, zatim bolesti kože i potkožnog tkiva, piše Večernji list BiH.

 

 

Vodeći uzroci smrti na području općina Ljubuški, Posušje, Grude, te grada Širokog Brijega su iz skupine bolesti krvožilnog sustava i zloćudne novotvorine. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a, gotovo tri četvrtine svih uzroka smrti su iz ove dvije skupine bolesti, a preostale se odnose na bolesti probavnog sustava, bolesti dišnog sustava, ozljede i druge manje zastupljene bolesti.

 


“Vodeći uzroci smrti kod muškaraca su moždani udar, akutni infarkt miokarda te rak bronha i pluća, dok žene najčešće umiru od bolesti krvožilnog sustava i karcinoma dojke”, navodi se u izvješću Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a za prošlu godinu. U spomenutom izvješću se nadalje navodi kako se sve ove bolesti mogu povezati s nezdravim načinima življenja, prije svega s konzumiranjem cigareta i alkohola, ali i načinom prehrane i stresnim situacijama.

 


Podaci iz ZHŽ podudaraju se s podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH koji također ukazuju na sve nezdraviji način života na području ovog bh. entiteta. Prema jednom od istraživanja u Federaciji BiH, stanovništvo cigarete počne konzumirati još u ranom djetinjstvu, točnije već od desete godine života.

 


Prema rezultatima studije koju su proveli profesori s američkog sveučilišta u Washingtonu, BiH se nalazi u skupini zemalja s najvećim brojem pušača u Europi, ali i u svijetu. Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH kažu da u ovom bh. entitetu cigarete konzumira skoro polovica odraslog stanovništva, od čega svako drugi muškarac i skoro svaka treća žena. Zbog toga i ne čudi da je broj oboljelih od karcinoma pluća u BiH u stalnom porastu. Prema nepotpunim podacima, samo u Federaciji BiH godišnje, zbog cigareta, oboli oko 1000 ljudi, a taj broj bi mogao biti i veći. Također, u BiH je, za više od 95 % slučajeva karcinoma pluća, krivo pušenje.

 

Pročitano 1082 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering