kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Četvrtak, 20 Listopad 2016 00:35

Helena Bilić i Jelena Džolić: Nađi posao koji voliš i više nikada nećeš morati raditi

Autor: Dijana Perić | manager.ba Autor: Dijana Perić | manager.ba

U sklopu projekta Klub menadžera predstavljamo vodeće ljude iz svijeta poduzetništva kao i stručnjake iz raznih oblasti koji našu svakodnevnicu čine boljom i zanimljivijom. Danas pročitajte razgovor s Helenom Bilić i Jelenom Džolić, osnivačicama branda LOLA.

 

U državi i regiji, koja se nalazi na dnu europskih i svjetskih ljestvica, kada su u pitanju ekonomija i uvjeti poslovanja, razmjena pozitivnih priča i iskustava nam je svima izuzetno potrebna. Sigurni smo da ćete se iznenaditi koliko uspješnih ljudi živi oko nas. Neke od tih osoba poznajete, za neke niste nikada čuli. Možda vas nečija priča ili odgovor potakne da pokušate napraviti nešto slično ili više.

 

Vaša kreativna priča odvažno je počela prije pet godina. Kako su izgledali sami počeci? Koji su bili vaši prvi koraci u realizaciji ideje?

Početak priče bio je zaista neplanski. Uvod u Lole zapravo je bio ''Cvjetak Zanovijetak'', cvjetni broš za odjeću i kosu koji je Helena krenula izrađivati i prodavati preko Facebook stranice. Uslijed popularizacije tog broša, odnosno stranice i stalnih upita koji su stizali, došle smo na ideju izrade one size majice koja bi odgovarala svima bez obzira na dob i veličinu s personaliziranim natpisom, te smo ju preko stranice predstavili. Izradili smo 50 komada prvog Lola modela i objavili fotografije na stranici nadajući se da ćemo ih prodati kroz određeni period, no za jedan dan pojavilo se tih 50 kupaca i priča je jednostavno započela.

 

Kako biste u tri riječi opisale vaš brand?

Prepoznatljiv, kvalitetan i nosiv.

 

Koji su najteži izazovi s kojima ste se susreli na samom početku osnivanja Lola.branda?

Na samom početku zaista nismo imale probleme. U ponudi je bio jedan Lola model majice i nije bilo previše komplikacija niti poteškoća. Možemo reći da izazovi nastaju tek posljednjih nekoliko godina kada se moramo, uvjetno rečeno, ''boriti'' s kopijama. Kada nam se dogodilo da smo plasirali i prodali određeni broj artikala i kada su nam Lole od hobija postale svakodnevna obveza, ozbiljnije smo se posvetile poslu, planiranju i realizaciji ideja, te Lole dovele do stupnja našeg jedinog i osnovnog zanimanja. Obzirom na količinu vremena i truda koji ulažemo, nije nam baš drago vidjeti pojavljivanje natpisa i modela koje osmislimo u izradi i ponudi pod drugim imenom, a događa nam se da susrećemo proizvode identične našima, od natpisa do grafičkog izgleda i boja koje koristimo. Možemo slobodno reći da je to jedan od ključnih izazova s kojima se susrećemo, ali vjerujemo da kupci prepoznaju naš trud i kvalitetu na kojoj konstantno radimo, te da će Lole upravo kvalitetom uspješno konkurirati na tržištu.

 

Kako izgleda jedan vaš radni dan?

Radni dan se sastoji od konstantnog kontakta s kupcima. Trudimo se odgovoriti na sve upite sa društvenih mreža u razumnom roku, tako da zainteresirani kupci ne čekaju previše dugo na informaciju. Marketing nam je prioritetan i ponekad smo više puta tjedno na terenu s fotoaparatom i našim modelima. Proces kupovine sastoji se od narudžbe, uplate, pripreme, izrade, tiska i slanja pošiljke do kupca, pa je u cijeli proces osim nas dvije uključen i određeni krug suradnika.

 


Na društvenim mrežama imate veliki broj pratitelja. Koja je vaša tajna pridobivanja simpatija kupaca?

Ne mislimo da postoji tajna, no ukupni zbroj čimbenika ima velik utjecaj na sadašnju raširenost Lola. Kako smo i naveli, bitna je dostupnost, brzina informacije koju kupci dobivaju, kvaliteta, mogućnost personalizacije gotovo svih modela iz ponude, naša otvorenost za prijedloge i sugestije kupaca, te konstantno širenje ponude. Što se tiče samih društvenih mreža, najvažnija je prezentacija i svakodnevno ažuriranje stranica. Dobra fotografija u tom je procesu ključna jer je to naš jedini način da se približimo samim kupcima. Nitko ne želi imati nešto što ne izgleda lijepo, a još manje to naručiti.

 

Po vama, koliko je razvijena svijest o kvaliteti i unikatnosti bh. proizvoda među bh. građanima?

Smatramo da je svijest o kvaliteti i unikatnosti bh. proizvoda među građanima posljednjih nekoliko godina počela dobivati na većoj važnosti zahvaljujući mladim i kreativnim generacijama, osobito u svijetu mode i dizajna. Pojavio se nemali broj kreativaca koji nude inovativne i dostupne proizvode, a veliku ulogu na tom polju imaju društvene mreže koje su zaista široko igralište za realizaciju brojnih ideja.

 

Recite nam nešto o Lolama. Kako nastaju Lola proizvodi, od kojeg su materijala napravljeni te koliko je potrebno za izradu jednog artikla?

Obično dolazimo na ideju inspirirani svjetskim trendovima, kao što je slučaj primjerice s volanima koji su zaista preplavili tržište u ovoj godini i tek kada smo i sami krenuli s istima, uvidjeli smo koliko različitih varijacija je moguće raditi. Proces se sastoji od osmišljavanja modela za koji potom izrađujemo probni koji prolazi određene faze da bismo vidjeli kako će se materijal ponašati, te da li je to proizvod koji ćemo ponuditi. Ponekad radimo sitne prepravke na određenim modelima, pa proces izrade jednog artikla možemo zaokružiti na nekih petnaestak dana, a osnovu svih naših proizvoda čini 100% pamuk.  

 

Najsimpatičnija uspomena nastala u radu s vašim klijentima?

Pa bilo je tu svakakvih situacija, a jedna među najsimpatičnijima je bila kada je dečko zaprosio svoju djevojku putem natpisa na Lola majici, i da, pristala je. ;)

 

Tko su vaši poslovni uzori?

Uvijek trebamo težiti najboljem, stoga želimo da Lola proizvod u budućnosti bude dostupan svima po povoljnim cijenama. Možemo istaknuti da uzore vidimo u velikim modnim lancima tipa Inditex, H&M...

 

Vaša definicija menadžera?

Menadžer je osoba koja unaprijed razvija poslovnu strategiju, ima stvari u glavi par koraka unaprijed. Stalno radi na organizaciji tima i raspodjeli poslova. Razmišlja o prezentaciji, prodaji, statistici, radi analize tržišta, osluškuje njegova kretanja i sluša sugestije i potrebe kupaca da bi dobio kvalitetan i dobar proizvod.

 

Najvažnija poslovna lekcija koju ste naučili tijekom posljednjih pet godina?

Pa moramo biti iskreni da je tu bilo svega i svačega, ali ukoliko bi morali izabrati nešto najvažnije, to bi bilo da je jasan i konkretan poslovni plan pola obavljenog posla.

 

Što biste preporučili svim mladim ljudima koji su još uvijek u potrazi za 'vjetrom u leđa', kad je u pitanju pokretanje vlastitog biznisa?

Svi koji misle da imaju ideju, prvo neka istraže tržište da vide postoji li zapravo potreba za tim. Ukoliko je odgovor pozitivan, potrebno je osmisliti dobru prezentaciju što uključuje logo, promotivne fotografije itd. Ključan čimbenik u prodaji i prezentaciji su društvene mreže te obvezno profili koje treba ažurirati na svakodnevnoj bazi.

Kada radiš ono što voliš imaš puno više i istina je, zapravo u toj izreci "Nađi posao koji voliš i više nikada nećeš morati raditi”. Smatramo da kroz posao nije bitna samo zarada i poslovni uspjeh, čime ne tvrdimo da je nebitno, ali jako je bitna i poruka koju prenosimo ljudima kroz ono što radimo, a trudimo se da funkcioniramo na način da "radimo kako bismo živjeli", a ne "živimo kako bismo samo radili".

 

Gdje se vidite za godinu dana?

Lole teže stabilnom rastu, tako da se u narednom periodu vidimo u širenju posla i izlasku na EU tržište. U cilju imamo završavanje naše web aplikacije čime se želimo dodatno približiti kupcima u Europskoj uniji.

Pročitano 7311 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering