kerametal 17 1 17

lj 6 10 16 arox

euroherc

alba

SFbBox by psd to wordpress

Ponedjeljak, 23 Prosinac 2013 18:56

FOTO: Tradicionalno paljenje badnjaka u Lukića stajama

Mile Kraljević | Radio Ljubuški Mile Kraljević | Radio Ljubuški

Već godinama „Lukići“ iz Donjih Studenaca ne propuštaju prigodu „izići“ na Staje i u nedjelju prije Božića zapaliti badnjake. Kako su u neposrednoj blizini trenutno u tijeku radovi na izgradnji autoputa na koridoru 5 C, lokacija se mijenja, ide se gdje manje praši.


Lukići se godišnje okupljaju dva puta, uoči Božića kad se zajednički pale badnjaci i ljeti kad je godišnji susret „Lukića“. I ove su godine na četvrtu nedjelju Došašća na Staje došli i stari i mladi „naoružani“ ićem i pićem i smjestili se ispred kuće Joze i Zdenka. Osim domaćih Lukića do Staja su „potegli“ i rođaci, a Dražen redovito dolazi iz Zagreba.

Dok su stariji probali ovogodišnju mezu i vino, da se ne izgubi i taj običaj, oni najmlađi su trčkarali oko kuće i „zauzeli“ pržinu, omiljenu zanimaciju.

Badnjake na vatru su donijela dva najstarija i jedan najmlađi Lukić – mali Mate. Dok su se do „ognjišta“ unosili badnjaci najmlađi su bacali žito, a za prigodnu molitvu bio je „zadužen“ dr. don Ante Pavlović, koji je također Lukić.

 

lj

lj

lj

Pročitano 4100 puta
Pročitajte još na Ljubuškom portalu:


vtc nov 16 12 16

ding inzenjering